De verkeerssituatie op de nieuwe Markt in Geel is door de heraanleg ingrijpend veranderd. De Markt is alleen nog bereikbaar via de Pas. De Markt zelf is een voetgangerszone geworden. In deze zone gelden specifieke regels.

Wat is een voetgangerszone?
“Een voetgangerszone is een zone van één of meer openbare wegen waarvan de toegang aangeduid is met het verkeersbord F103 en de uitgang met het verkeersbord F105 (Art. 2.35 van het verkeersreglement)
In een voetgangerszone zijn de voetgangers baas. Zij mogen de volledige breedte van de openbare weg gebruiken. Fietsers zijn toegelaten maar moeten afstappen wanneer er teveel voetgangers aanwezig zijn om veilig te kunnen fietsen zonder de voetgangers te hinderen.
 
Wie mag er met een voertuig in deze voetgangerszone?
Niemand mag de voetgangerszone inrijden, behalve de voertuigen met een permanent of tijdelijk doorgangsbewijs en de bussen van De lijn.
Voertuigen van hulp- en politiediensten, voertuigen voor onderhoud en huisvuilophaling, thuisverpleging en medisch personeel, taxi’s om personen in of uit te laten stappen en voertuigen om te laden of te lossen (alleen tussen 7 en 10 uur) mogen ook de Markt oprijden.
Alle voertuigen verlaten de Markt opnieuw in de richting van de Pas/Diestseweg.

Alleen bussen van De lijn en voertuigen van hulp- en politiediensten met een dringende opdracht mogen de voetgangerszone doorrijden, zowel van de Werft naar de Markt als van de Markt naar de Stationsstraat. Alle voertuigen die zich in de voetgangerszone bevinden moeten stapvoets rijden (maximum 20 km/uur).
 
Preventieve actie.
Omdat er wordt vastgesteld dat er heel wat bestuurders de voetgangerszone inrijden houdt de politie dit weekend extra toezicht op de overtreders. Voertuigen die de voetgangerszone inrijden zullen gecontroleerd worden. Indien zij niet in het bezit zijn van het doorgangsbewijs of behoren tot de uitzonderingen, zullen zij teruggestuurd worden.
 
Repressief optreden.
 Vanaf 1 juni 2011 zal elke overtreder die geen toegang heeft tot de voetgangerszone een onmiddellijke inning van 50€ ontvangen. Bestuurders die voetgangers in gevaar brengen ontvangen een onmiddellijke inning van 150€.

De controle zal vanaf 1 juni 2011 gebeuren zowel door leden van de politie als door de ANPR camera’s (automatisch nummerplaat registratie systeem) die de nummerplaat van voertuigen die geen toegang hebben tot de voetgangerszone leest en opslaat. Deze overtreders zullen automatisch een onmiddellijke inning ontvangen.